Amikor elkezdtem használni az Instagramot, nem igazán használtam hashtageket, mivel nem is értettem mire valók. Majd elkezdtem használni olyan hashtageket, amitől azt vártam, hogy majd sok követőt fog nekem hozni.

pl: #followforfollow  #follow #followme#followback #follow4follow#likeforfollow #followforlike stb.

Miután elkezdtem használni őket szembesültem vele, hogy jöttek a követők, DE egyáltalán nem voltak relevánsak. Azaz a többségük robot volt, vagy olyan emberek, akik soha nem tartoztak és nem is fognak tartozni a célcsoportomba. Korábban már írtam arról, hogy miért fontos, illetve hogyan találd meg a célcsoportodat.

 

Kifogások a hashtagek ellen:

  • a hashtagek csúnyák
  • a hashtagek kikeresése időigényes
  • a hashtag használata spammernek és kétségbe esettnek tüntet fel.
  • nem tudom, melyiket kell használnom

 

Ha elkötelezett és releváns követőket szeretnél, mindenképpen használnod kell a hashtagaket. A RELEVÁNS hashtagek, értékes követőket fognak hozni neked.

 

Amit megtanulhatsz ebből a cikkből:

– Hogyan találd meg a megfelelő hashtageket
– Hogyan szerezhetsz releváns követőket a hashtagek használatával
– Hogyan célszerű hashtagekkel megcélozni az ideális célcsoportodat
– Hogyan spórolhatsz időt a hashtaggekkel
– Mi a kapcsolódó hashtag ,és hogyan használd
– Hogyan rejtheted el a hashtageket

 

Naponta több mint 70 millió képet töltenek fel az Instagramra. Éppen ezért szükséged van zajcsökkentésre, hogy egyáltalán megjelenjenek a képeid.

több mint 70 millió kép naponta - hashtagek

 

Használj kulcsszavakat

 

Az Instagram a használt hashtagek szerint fogja kategorizálni a képeidet. Azaz ha rákeresnek a #TMA hashtagre, azokat a képeket fogod látni, ahol használták ezeket a hashtageket. 

Tehát ha olyan kulcsszavakat használsz hashtagnek, amikre az ideális célcsoportod rá keres, akkor már is releváns követőkre tehetsz szert. A releváns hashtag növeli a releváns követőid számát. Ugye, hogy nem olyan nehéz?

 

Amire mindenképpen figyelj:

  • Számokat és emojikat használhatsz a hashtagedben, de különleges karaktereket mint a ! vagy a @ nem.  pl: love♥ #budapest1956
  • A saját képeiden meg tudsz jelölni embereket más képein nem.
  • Maximum 30 hashtaget használhatsz. Ha 30-nál többet használsz a megjegyzésed nem fog megjelenni.  (Azt, hogy miért megjegyzést írtam a poszt helyett lentebb elárulom.)

Használd az alábbi 5 stratégiát, hogy megtaláld a legjobb hashtageket, és vonzd be az adatlapodra a releváns követőket.

 

# 1 Kövesd a konkurenciád

 

Mostanra már biztosan te is feltérképezted a konkurenciáidat. Azokat a profilokat, akik szinte olyan célcsoporttal rendelkezik mint te. (ha még nem kutattad fel őket ,itt az ideje.) Kövesd be őket. Nézd meg, hogy hogyan kommunikál, milyen hashtageket használ. Melyek, azok a posztok, amelyek a legjobban teljesítenek, és melyek azok, amelyek kevésbé.

Nem másolásra buzdítalak, hanem tanulásra. Nézd meg, hogy ő mit hibázott, vagy hibázik, és tanulj belőle, nézd meg melyek azok a hashtagek amiket használ, és használd őket, sőt az alapján keresd ki a kapcsolodó hashtageket és azokat is használd. A kapcsolódó hashtagekről kicsivel lejjebb lesz szó.# 2 Használj releváns hashtageket.

 

Vannak, akik nem használnak hashtageket, de van, aki pont az ellenkezőjét teszi. Ő az a felhasználó, akinek #minden #egyes #szava #egy #hashtag. Nagyon csúnya és idegesítő tud lenni.

Ha túl sokat hashtaget használsz, spammernek fogsz tűnni, és elriasztod az embereket.

Fontos hogy csak a témádhoz kapcsolódó hashtageket használj. Minél specifikusabb egy hashtag annál célzottabb lesz a célcsoportod is. Sőt soha ne a kép leírásába tedd őket.

De akkor hová? Ha tovább olvasol elárulom.  

 

# 3 Használd a kapcsolodó hashtagek lehetőségét.

 

2016-ban az Instagram bevezette a kapcsolodó hashtageket.

Ez a funkció akkor jön elő, miután rákerestél egy adott hashtagre. További releváns hashtageket ajánl fel. Ha neked nincsen ötleted további hashtagekre, az Instagram segít neked. Így könnyen össze tudod szedni azt a 30 hashtaget amit a jövőben használni fogsz a posztjaidhoz.  

 

kapcsolódó hashtagek

 

#4 Használj beszédes hashtageket.

 

Használd az 5W alapelvet. Ez egy problémamegoldó módszer.

A hashtagek fogják körülírni a képedet. Ezt úgy tudod a legjobban megtenni ha alkalmazod a 5W alapelvet. Azaz a What, Where, When, Why, Who kérdésekre válaszolva sikerülni is fog (mi, hol, mikor, miért, ki).

 

1. Kinek szól a posztod?

Tegyük fel te egy fotós vagy, és a mukáidat teszed fel az Instagramra. A te ideális célcsoportod nem a többi fényképész lesz, hanem azok, akik éppen esküvői fotóst keresnek, vagy egyszerűen szeretnének magukról egy portéfotózást.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy nézz mélyen magadba, és elsőnek állapítsd meg, hogy ki is vagy pontosan, mi a célod, mit szeretnél elérni? Ha ez megvan, akkor képzeld magadat a leendő követőid helyébe. Ha te magadhoz hasonló profilt szeretnél megtalálni az Instagramon mire keresnél rá?

 

2. Milyen márka van a képen?

 

Ha valamilyen márka szerepel a képen mindenképpen jelöld meg rajta. Ha esetleg egy híresség vagy közszereplő szintén, és így tovább. Használd az ő egyedi hashtagjét, annak hiányában pedig csak jelöld be az @oldalát.

Ezt azért ajánlom, mert így nagyobb elérést fog kapni az adott posztod. Az illető nevére vagy hashtagére rákeresve a te képed is megfog jelenni. Ez pedig nagyobb elérést és több követőt hozhat.

 

3. Hol készült a kép?

 

Még specifikusabb célzáshoz jelöld meg a kép helyszínét. Így aki az adott helyre keresnek, találkozni fognak a képeiddel. Ha fizikai boltod van, akkor szinte elengedhetetlen a helyi hashtagek használata.

 

4. Mikor készült a kép?

 

Mivel a képed történetét csak te ismered, célszerű a követőket is beavatni a részletekbe. Ha többet tudnak meg a képről, akkor jobban át tudják élni a dolgokat. A mikor alatt nem feltétlenül a hét napjaira kell gondolni, vagy hasonlókra. Számos variáció létezik a mikor megjelölésére.

Össze is szedtem neked pár példát:

 

#darlingweekend #feelgoodthursday #traveltuesday  #throwbackthursday #flashbackfriday #sundaymorning #theeverydayproject  #morningslikethese #tuesdaystogether #weekendwarrior

 

5. Miért készült a kép

 

Biztos vagyok benne, hogy minden képeddel van valami célod. Mond el, hogy mi az. Ha kézműves dolgokat készítesz, akkor az a célod, hogy megmutasd az új alkotásaidat. Ha természet fotós vagy az a célod, hogy megmutasd milyen szép képet csináltál az adott madárról, és így tovább. Gondod végig miért készült a kép, és mond el a követőidnek.

 

6. Niche hahtag

 

Niche azaz más szóval piaci szegmens.

Minden iparágba megvannak már a megszokott hashtagek. Sőt a kapcsolodó hashtagek segítségével további értékes és releváns hashtageket találhatsz.

 

#5 Hozz létre saját hashtageket

 

Használd minden egyes képednél és ösztönözd a követőidet is a használatára. Az egyik mindenki által ismert magyar hashtag is így indult (#mutimiteszel)

Ági Gruber használta elsőnek a #mutimiteszel hashtaget és ma már több mint 800 ezer találat van rá. Arról nem is beszélve, hogy erre alapozva indult a muti áradat az instagramon, és számos mutimit. hashtag létezik már.

 

#mutimiteszel hashtag

 

Mivel Instagramon a fotóim 80 százaléka kajafotó volt, ezért szerettem volna egy olyan hashtaget csinálni, ami alatt össze tudom gyűjteni a képeimet. Egyszer fogtam a kezembe egy epret, lefotóztam, feltöltöttem Instára #mutimiteszel taggel.” – Teljes cikk: Vous

Hozd létre te is a saját hashtagedet, add hozzá minden képedhez és szerezz márka ismertséget.

 

Spórolj időt a hashtagekkel.

Időbe telik, míg megtalálod a tökéletes hashtageket. Azonban onnantól folyamatosan tudod őket használni. Mentsd le őket, hogy mindig kéznél legyenek.

Én is lementettem a saját hashtagjeimmet a telefonomra, így egy gyors másolással már tudom is őket használni. Van, aki témánként tárolja őket, így mindig kéznél lesznek.

 

Csináld szépen

 

Ne bombázd tele a kép leírását hashtagekkel, mert az tényleg csúnya tud lenni. Légy elegáns és tedd őket az első kommentbe. Ha teszel előtte 6 darab pontot, ahogyan a lenti képen is láthatod, akkor az Instagram automatikusan elrejti az a hozzászólásodat. Az elrejtés csak akkor fog működni, ha a képnek van szöveges leírása. És igen ugyan úgy működik, mintha a leírásba helyeznéd be őket.

 

 

hashtagek elrejtése

 

Mindössze 30 lehetőséged van, hogy megtaláljanak, szóval használd ki őket. Vigyázz, ha többet írsz bele, akkor nem fog megjelenni a hozzászólásod.

 

Összefoglalás

 

Ha becsületesen végig olvastad és eljutottál idáig szeretnék neked gratulálni. Nagy lépést tettél afelé, hogy nagy, és releváns követő táborod legyen. Már nem fog gondot okozni a megfelelő hashtagek használata, sőt a kapcsolódó hashtagek funkcióit kihasználva további értékes hashtageket fogsz találni.

Ha van olyan ismerősöd, akinek hasznos lehet ez a cikk oszd meg vele is.

 


Sarca R. Ciprian vagyok a Tartalom Marketing Akadémia alapítója. A vállalkozásom célja, hogy a tartalommarketing erejével, minél több KKV-nak segítsek növekedni.