Van egy jó ötleted, alaposan kidolgozod a mondanivalódat, majd egy blogbejegyzés formájában közzéteszed és vársz! De nem olvassák végig a bejegyzéseidet, vagy nagyon kevesen?

Ez azonban sokszor szomorúsággal tölthet el, és a sokadik sikertelen próbálkozás után a leglelkesebb blogger motivációját is képes letörni. Szinte biztos vagyok benne, hogy a te írásaid is tökéletesek csupán ez a 6 nevetségesen egyszerű módszer alkalmazása hiányzik. Ha ezeket pótolod, te is tapasztalni fogod a változást.

 

1. Nyomd az Entert

 

 

A hosszú blogbejegyzéseket is végig fogják olvasni a követőid, ha megfelelően tagolod a tartalmadat. Mivel a blog nem egy novella vagy pedig egy regény használj nyugodtan üres helyeket. Ha sok az egybefolyó szöveg, akkor nagy a valószínűsége, hogy elriasztod az olvasódat. Azonban, ha 3-4 mondatból áll egy-egy bekezdésed mindjárt sokkal, de sokkal kellemesebb lesz végig olvasni.

Plusz tipp: használj jogtiszta képeket, amivel illusztrálni tudod a mondanivalódat. Ez a cikk összeszedett 21 olyan helyet, ahonnan ingyenes stock fotókat tudsz letölteni.  Képszerkesztő programokról pedig itt olvashatsz bővebben.

 

2. Használj cimsorokat

Nagyon fontos, hogy a bejegyzésednek legyen egy logikus felépítése.  Éppen ezért érdemes  cimsorokat használnod. Az alcímek segítségével azokból a látogatókból is tudsz olvasókat csinálni, akik csak végig szkennelik a szövegedet. Ha a bejegyzésedet alfejezetekre bontod, jobb rálátást fognak kapni a bejegyzéseidre. A szkenner olvasók is könnyen ki tudnak majd igazodni rajtuk.

 

3. Felsorolás használata

Ez azért fontos, mert:

  • Nem tudnak majd ellenállni neki, hogy ne olvassák el.
  • Könnyebben olvasható.
  • Eltér a szöveg rengetegtől, ezért pihenteti az olvasó szemét.

Ugye, hogy van benne valami ebben a felsorolás dologban? Ha van rá lehetőséged, akkor mindenképp alkalmazd.  
 


4. Emeld ki a fontos részeket

Az olvasók átfogják futni a szövegedet. ezért emeld ki a fontos részeket. Mielőtt kijelölnéd a teljes bejegyzésedet, akkor inkább úgy fogalmazok, hogy a fontosabb információkat emeld ki. Ha túl sok dolgot emelsz ki az olyan, mintha semmit sem jelölnél ki. Ha később visszatérnek a cikkedre, mert az egyik fontos információt elfelejtették, ne keljen végig olvasniuk az egész szöveget. Legyen elég átfutni, hogy megtalálja azt, amit keresett.

 

5. Számok használata

A számokban nagyobb erő van, mint azt gondolnád. Képesek az olvasók figyelmét megragadni és segíti őket orientálódni. A blogbejegyzésem címsorából kiderült, hogy 6 módszert fogok neked bemutatni, ezért tudod, hogy már csak egy van hátra.  Az mára szinte nyílt titok, hogy azok a bejegyzések, amelyek címsorában számokat tartalmaznak, jobban szerepelnek. Ha eddig nem tudtad, akkor most árultam el neked egy “titkot”. 

 

6. Ellenőrzés

Miután megfelelően tördelted a szövegedet, cimsorokat használva alfejezetekre bontottad, használtál felsorolást, illetve a számok erejét is használtad érdemes átfutni még egyszer a blogbejegyzésed szövegét. Könnyen értelmezhető, amit írtál? A bejegyzésed képes a szkenner olvasók figyelmét is megragadni? Könnyen megtalálhatóak a fontos részek?

 

Összegzés

Most lehet, hogy azt gondolod ez hülyeség, vagy csupán nem bízol bennem, és abban amit írok. De ha belegondolsz, annyira nem lehet hülyeség amit olvastál. Most is éppen a bejegyzésem utolsó sorait olvasod. Azaz a fent leírtak segítségével, végig lekötöttem a figyelmedet, és értékes tartalmat adva elvezettelek a bejegyzésem végére.

Szóval mielőtt kételkednél, jusson eszedbe az, hogy te is végig olvastad ezt a cikket, ami nem lehet véletlen!

Te valami más technikát használsz? Hozzászólásban oszd meg velünk is!

 

 


Sarca R. Ciprian vagyok a Tartalom Marketing Akadémia alapítója. A vállalkozásom célja, hogy a tartalommarketing erejével, minél több KKV-nak segítsek növekedni.